Home About project Partners E-learning Instrument Glossary Multimedia Dissemination Contact

OptimTex multilingual glossary of terms

This Glossary is meant to offer the students support for learning key textile terms of the 6 educational modules in all the languages of the project.
LANGUAGETERMModelarea proprietatilor mecanice ale materialelor textile la scara meso-
EN
CZ
NL
PT
RO
SI
DEFINITIONInginerii incearca sa inteleaga modul de comportare al tesaturilor in diferite situatii si sa modeleze tesatura in acest sens. Acest lucru se poate face la diferite scari. Modelarea la scara macro- foloseste un model al tesaturii asemanator unei placi subtiri care acopera un obiect sau un corp. in cadrul acestui model, firele nu sunt evidentiate. Modelarea la scara micro- evidentiaza in detaliu componentele tesaturilor: fibrele din care sunt alcatuite firele din tesatura, iar uneori, chiar polimerii sau diferitele impuritati ce insotesc fibrele. Modelarea la scara meso- este nivelul situat intre aceste tipuri de modelari: nici prea aproximativa, dar nici foarte detaliata, ceea ce ar necesita un timp de calcul prea indelungat. Pentru modelarea comportarii mecanice a materialelor textile, la simulare sunt luate in considerare firele din tesatura, dar nu si fibrele care sunt elementele constituente ale firelor. TexGen este un instrument software care poate crea fire virtuale pentru a fi utilizate in astfel de modele la scara mezo-.
PICTURE (optional)
Back"This project has been funded with support from the European Commission"
This website reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
............................................
@INCDTP - Bucharest 2021